Brak składników, podczas gdy rozpoczęliśmy już przygotowywanie potrawy potrafi zepsuć przyjemność gotowania. Czasem jednak wychodzi to na dobre. Brak makaronu w szafce jest świetnym pretekstem do zrobienia własnego. Opowiadam o tym jak zrobić taki makaron. Brak czasu z kolei to częsty powód, by zjeść co bądź. Paweł Duraj opowiada, co jedzą studenci w Krakowie. Między zajęciami czasu niewiele, kuchnia w mieszkaniu ciasna, a każdy grosz się liczy. Jak żyć?
Makarony z budy na mieście, kiepskie frytki czasami ratują żaka, jednak to trochę za mało. Pomysłowe tosty z farszem jak na ruskie pierogi, czy gołąbki w papryce – pomysły Pawła wydają się całkiem interesujące. Na deser polecam delikatny i puszysty sernik, który od lat robi moja mama. Nie przepadam za sernikiem ciężkim, zbitym i suchym. Ten, nie tylko zresztą ja obiektywnie uważam, że jest wspaniały. Przepis z jakiejś starej gazety z biegiem lat ulepszany i sprawdzany. Ważne, by mieć dobry ser i go odcedzić na sicie. Pozostałe sztuczki do wysłuchania w odcinku.
Muzyka: Hemiola „Hemiola-Foxtrot”
Podcast: Play in new window | Download (Duration: 25:26 — 23.4MB)
One Comment
Zostaw odpowiedź →