MOM GMO i świadomość konsumentów

· komentarzy 6

ANW 043 MOM GMO

Dzisiejszy odcinek w nieco innej konwencji. Nasza dyskusja ma na celu podniesienie świadomości Was, odbiorców tego podcastu na temat mięsa oddzielanego mechanicznie (MOM), żywności genetycznie modyfikowanej (GMO), oraz różnych innych praktyk stosowanych w przemyśle spożywczym. Mają one bowiem, jak łatwo się domysleć wpływ na zdrowie naszego organizmu. Artykuł o którym wspominał Jacek do poczytania tutaj.

Mówimy również o gotowych mieszankach przypraw, o tym dlaczego nie zawsze jest to najlepsze wyjście, oraz o tym dlaczego nie powinno się stosować bulionów w kostkach, rozmaitych kostek rosołowych i tym podobnych rewelacji. Pomimo braku konkretnego przepisu w odcinku – no może poza propozycją samodzielnego wykonania masła orzechowego w domu – odcinek który zdecydowanie warto wysłuchać. Warto również podzielić się wiedzą na temat MOM czy GMO z rodziną i znajomymi. Prosimy o polemikę pod odcinkiem, a także informowanie znajomych podsyłając im link do tego odcinka. I pamiętajcie – nikt nie zadba o Was lepiej, niż Wy sami.

Muzyka: Hemiola „Hemiola-Foxtrot”

6 Comments

  1. Bardzo ciekawy podcast. Ten odcinek był pierwszym, który przesłuchałem. Już po kilku minutach nie mailem obiekcji by nie kliknąć „Sybskrybuj” :-).
    Jeśli chodzi o stosowanie lepszych komponetów do produkcji różnych rzeczy na zachodzie, to myślę, że jest to niestety prawda. Słyszałem np. o stosowaniu przez Coca Colę gorszego komponentu w krajach typu Rumunia niż np. w USA czy Niemczech.

  2. winmaciek13 Dzięki za komentarz. Każdy plik odcinka jest numerowany. Tematyka jest tak uniwersalna, że poza świątecznymi przepisami wszystko jest aktualne cały rok w zasadzie.

  3. Przyjemnie się Panów słucha, zwłaszcza że poruszacie ważne sprawy. Ciekawa jestem jak wygląda produkcja ryb w puszce, zawsze myślałam, że to dobra, zdrowa alternatywa ale teraz mam wątpliwości.
    P. S. Dzięki za przepis na masło orzechowe, uwielbiamy je z mężem :) przepis wypróbowany i zaakceptowany ;)
    Pozdrawiam!

  4. Nie jestem specjalistą od produkcji konserw rybnych. Jadam tuńczyka. Sporo osób krytykuje ryby za to, że ich mięso może zawierać metale ciężkie. Jednak jestem zdania, że rozsądne ilości ryb są korzystne dla zdrowia. Zwłaszcza świeżych. Ich jedzenie to dostarczanie tłuszczów nienasyconych. Osobiście kupuję najchętniej ryby z hodowli z otwartego zbiornika wodnego. Pstrągi z naszego regionu są doskonałe. Wolę ryby niż mięso z wielkich hodowli. Rolnik jak tuczy świnie na sprzedaż, to dla siebie ma osobne sztuki i nie karmi ich tym co na handel. Niestety.
    Masło orzechowe jest extra. Pozdrawiam.

  5. http://www.nestle.pl/pl/media/pressreleasesJesteś tutaj:http://www.nestle.pl/pl > http://www.nestle.pl/pl/media > http://www.nestle.pl/pl/media/pressreleases > Oświadczenie w sprawie MOM w produktach marki GERBEROświadczenie w sprawie MOM w produktach marki GERBER   http://www.nestle.pl/pl/media/pressreleasesWarszawa,lutego 3, 2012
    W  związku z pojawiającymi się w internecie wątpliwościami, w  imieniu marki Gerber i firmy Nestlé pragniemy wyjaśnić, że mięso oddzielane mechanicznie nie jest obecnie wykorzystywane w żadnym produkcie Gerber. 
    Składnik ten, spełniający wszelkie normy żywności dla niemowląt i małych dzieci (czyli, zgodnie z wymaganiami UE dla takiej żywności, wytwarzany tylko z korpusów drobiowych i jako surowiec spełniający wymagania obowiązujące dla mięsa świeżego), wchodził w skład – widniejący na etykiecie – dwóch z naszych monoskładnikowych produktów mięsnych, od momentu wprowadzenia ich na rynek w 2003 roku. 
    Mięso oddzielane mechaniczne było używane jedynie w tych 2 produktach (słoiczki z mięsem z indyka i kurczaka) w celu poprawienia ich tekstury i zawsze było przygotowywane zgodnie z polskimi i europejskimi surowymi standardami żywności dla niemowląt i małych dzieci. 
    Jednak, ze względu na pojawienie się pewnych kontrowersji, które wywołała obecność tego składnika w styczniu 2011 roku wśród naszych niektórych konsumentów firma postanowiła wycofać go ze składu i na początku ubiegłego roku receptury tych dwóch produktów zostały zmienione.
    Produkty Gerber Delikatny Indyk i Delikatny Kurczak uzyskały pozytywną opinię Instytutu Matki i Dziecka nr 4/2011.
    Ponadto warto podkreślić, że produkty Gerber sprzedawane w Polsce są produkowane głównie z polskich składników według polskich receptur w zakładzie produkcyjnym w Rzeszowie. Wspomniane produkty monoskładnikowe z mięsem z indyka i kurczaka nie były i nie są sprzedawane w krajach Europy Zachodniej bowiem marka Gerber w tych krajach w ogóle nie jest obecna. Natomiast jeżeli produkty Nestlé eksportowane są na różne rynki to firma zawsze stosuje takie same, wysokie standardy w stosunku do tych produktów, bez względu na kraj przeznaczenia. 
    W przypadku dodatkowych pytań dotyczących produktów Nestle ,  prosimy o kontakt z  Centrum Informacji dla Rodziców,   infolinia  801 333 000  lub  .

  6. per2u owszem sprawa nie jest nowa. Fakt, że według nowszych informacji po tej aferze poprawiono jakość i wycofano mięso oddzielane mechanicznie. Jednak to był dobry i dosadny przykład, na którym mozna wyjasnić obrazowo słuchaczom jakie praktyki stosuje przemysł spożywczy. To właśnie my, jako konsumenci powinniśmy weryfikować żywność i nie głosować niejako za lub przeciw danym produktom kupując, bądź omijając je w sklepach. Gdyby wszyscy tak robili i byli świadomi, to nieuczciwi producenci po prostu by splajtowali.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *.


Szukasz czegoś do czytania?

Android okiem specjalistów

Wszystko o świecie Apple