Sok pomidorowy czy mleko?

· komentarze 2

ANW047

Dziś kolejna, nieco spóźniona rozmowa o zdrowym jedzeniu. Jacek lubi pić mleko a Paweł sok pomidorowy. Każdy broni swojego i podkreśla zalety tych produktów. Poza tym zasypujemy Was pytaniami.
Jak to się dzieje, że sok bez cukru jednak zawiera dodatkowy cukier? Wkrótce zostaną zniesione limity produkcji mleka. Jaki to będzie miało wpływ na rynek nabiału? Produkcja cukru w Unii Europejskiej również podlega limitom. Ile jest jeszcze polskiego cukru z polskim cukrze? Pomidory i drogocenny likopen. Dlaczego pomidory przetworzone są zdrowsze niż surowe i dlaczego powinniśmy jeść ich jak najwięcej. Czy w końcu pomidor to owoc, czy warzywo? I jak to jest z tym ketchupem? Czy zawsze musi zawierać pomidory? Urban Garden sposobem na własne owoce i warzywa w mieście. Czy Anglicy jedynie importują herbatę?

Czy warto sięgać po czekoladę z manufaktury? Czy w ogóle warto dopłacać do produktów lepszej jakości? Produkty organiczne jednak mają jedną wadę zwłaszcza dla transportu i sklepów – dzięki temu że nie zawierają konserwantów szybciej się psują. Świadomość kulinarna ludzi w większości jest na niskim poziomie. Ludzie poza tym są wygodni i leniwi. Pamiętajmy, że roducenci z tego korzystają. Ich celem są zyski, a nie nasze zdrowie. O nie musimy dbać przede wszystkim sami. Potrzebna jest edukacja przede wszystkim dzieci, ale również dorosłych. Mleko – pić czy nie pić? A może od czystego mleka lepsze są jego przetwory? Laktoza zawarta w mleku nie zawsze i nie dla każdego jest łatwo przyswajalna. Co zatem robić aby korzystać z przetworów mlecznych?
Co pić wieczorem? Pamiętajmy o tym, że kawa, czy herbata pita wieczorem może nam przeszkadzać w zaśnięciu. Za to napary ziołowe są nawet wskazane. Jesień w pełni. Czas zbiorów i przetworów. Warto jeść orzechy których teraz jest pełno. W poprzednim odcinku Paweł obiecał kilka słów o grzybach. Grzyby można mrozić. Podajemy kilka sposóbów, jak to można zrobić. Choć nie mają specjalnych wartości odżywczych to są chętnie używane w kuchni ze względu na zapach i smak. Można je również marynować. Przepis na marynatę oczywiście w odcinku. Pamiętajmy o pasteryzacji. Na sam koniec wdzięczny temat – domowe wino. Nie jest wcale takie trudne do zrobienia, a jest również wspaniałym sposobem na jesienne „przetwory”. Paweł wie z doświadczenia, że takie organiczne domowe wino to świetny prezent dla rodziny czy znajomych. Polecamy inne ciekawe podcasty i żegnamy się. Do usłyszenia.

Muzyka: Hemiola „Hemiola-Foxtrot”

2 Comments

  1. NaCl – chlorek wapnia. What? „Na” to nie jest wapń tylko sód.

  2. Słuszna uwaga – oczywiście pomyłka…

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *.


Szukasz czegoś do czytania?

Android okiem specjalistów

Wszystko o świecie Apple