Inspiracje Bliskiego Wschodu – gość Kaszana

· Brak komentarzy

Lubię urozmaiconą kuchnię. Dziś właśnie coś takiego. Podróże kształcą, przy okazji wyrabiając nasz smak. Jacek rozmawia z Kasią vel Kaszaną o jej preferencjach kulinarnych. Kaszana podaje przepis na własnoręcznie robione tortille, opowiada jak przyrządzić hummus i falafel w picie. W opowieści nie zabrakło charakterystycznych przypraw, które nadają tego niezwykłego smaku. A do tego garść porad co i jak wykonać krok po kroku.

Ciecierzyca gościła już w jednym z naszych odcinków. Tym razem poznacie najbardziej klasyczne jej zastosowanie – hummus z orzechami, czosnkiem i sezamem lub pastą z sezamu (tahini) oraz szczyptą pieprzu cayenne i sokiem z limonki.

Kiedy do hummusu dodamy posiekaną kolendrę i podsmażoną cebulę otrzymamy gotową masę na falafel. Można go podać na przykład w picie z dodatkami.

W odcinku również dosyć zaskakująca kawa z bitą śmietaną, piankami marshmallow i posypką, oraz kawa z koglem moglem.

Muzyka: Hemiola „Hemiola-Foxtrot”

ANW037 (s)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *.